Written by bsradmin on 20.03.2018 in Новини
  1. Инвеститорите изпитват вълнение, икономистите наблюдават ситуацията, бизнесът вече въвежда системи и технологии на база блокчейн.
  2. Броят на биткойните в обръщение, или с други думи тези които са изкопани възлиза на 16505075бр. По данни на coin marketCap.
  3. Финансовият свят е разделен – едни подкрепят блокчей инфраструктурата, като тези които търгуват с виртуални активи и инвестират в подобни технологии, а други отбелязват че ситуацията отговаря на определението „балон”. Ситуацията действително е такава, че биткойн може да достигне сериозни ръстове. Някой дори прогнозират, че след като бъде изкопан и последния биткойн цената на криптовалутата може да достигне 500 хил.$. въпреки това екстрмната валутивност на виртуалната валута може да доведе до рески спадове на цената буквално за минути.
  4. В началото на 2013г. един биткойн бе с цена в рамките на 100$, на 03.03.2013година например биткойн се търгуваше на цена от 83.02$. В средата на ноември обаче биткойн започва да достига цени, гонещи 200$, като за по-малко от месец достигна 1155.05$ и към 31.12.2013 – цената бе 750$. В средата на м.08.2014 – спадна на ниво около 500$. За да изплува над тази стойност му бе необходимо около две години, като в определени периоди вървеше на нива около 200$. Така в края на 2016г. започва да се случва това което наблюдаваме днес. Навярно заради тогавашния бум на търговия с дигитални активи, редица предприемачи и утвърдени компании обърнаха интереса си към криптовалутите. Държавите които легализираха дигиталните пари, като официално разплащателно средство започнаха да се появяват една след друга.

В наши дни технологията блокчейн вече се смята за новия интернет и отправна точка към бъдещето на бизнеса, а инвестиция в дигитални активи като биткойн, етер, рипъл, биткойн кеш, лайткойн и други се оказват доста доходоносни. Общият пазар на всички виртуални валутисе оценява на приблизително 140 млрд. Долара.

  1. Витуалните валути създадоха и нова система за набиране на финансиране от страна на стартиращи компании – ICO( Initial coin offering). Тук подобно на IPO(Initial Public offering) компаниите могат да предложат на инвеститорите нова емисия жетони (тоукън), криптовалута или нещо като ваучер за базиране на дабъл блокчейн услуга. Нови и нови блокчейн проекти започват да се проявяват на хоризонта, като всеки един от тях предлага на инвеститорите различна нова криптовалута. ICO използват дори и бизнеси при които реално блокчейн е само част от технология модел но не и основна дейност – подобно като реализирането на първично предлагане на ограничена емисия по евтини чипове за залагане в онлайн портала, чиято цена зависи в реално време от успеха на самият сайт за залагане. Освен че говорим за набиране на финансови средства на напълно нерегулиран пазар, всичко става буквално за минути. Най- сериозната сума набирана чрез ICO, бе записана през м.07.2017г., когато анонимната до този момент компания Tezos, успя да набере 232 милиона долара под формата на биткойн и етер.
  2. Нещата са толкова реални. Че швейцарската банка Falcon вече от месеци предлага на клиентите си услуга по управление на дигитални активи.
  3. Цената на биткойна се гради напълно на доверието на потребителите и инвеститорите. Колкото повече се търгува и се осъществяват разплащания с него, толкова по висока стойност ще достигне. Всичко това може и да рухне, тъй като обезпечението на стойността на виртуалните валути се гради на нещо, за което няма измерител за производителност или конвекционална обезпечителна мярка. Има доверие което създава стойност на база себе си. Желание чрез peer to peer свързаност обикновенните хора да са независими от всякакви регулации. Поне тази peer to peer идеология залагаше в основата на биткойн    системата дните на нейното зараждане. Реалната стойност за цената на биткойн е евективността на инфраструктурата, стояща зад него. Блокчейн технологията вече се мултиплицира във всевъзможни клонинги, прилагани за най различни дейности.
  4. В света на дигиталните активи се случи нещо революционно – бе добавен код към оригиналния софтуер на блокчейн технологията стояща зад най скъпата криптовалута на света – биткойн. Официалната причинае забързване на скоростта на транзакциите, поради огромното натоварване на системата, а неофициалната – може би е повече транзакции отговарящо на повече пари и печалба.
  5. В свят на все по проникващата автоматизация блокчейнн може да окаже огромно влияние чрез способността си автоматизира процеси свързани със вземане на краткострочни решения. Това вече започва да се случва във сфери като финанси, здравеопазване, обществени услуги и други. Екосистемата безирана на вируалните валути и седящата зад тях блокчейн технология, е действително непредвидима. Затова допринася и липсата на регулации и неизвестността от евентуалното им въвеждане. Въпреки това ценовите рекорди, които жъне биткойн, както и другите виртуални валути, ясно показват че поне засега виртуалните валути продължават да са феномена, който разделя сериозно състояние между хората.
  6. Първата концепция за разпределна криптовалута е описана частично през 1998г. през 2008г Сатоши Накамото намира решения на някой сложни задачи, нерешени до този момент и споменава за първи път термина биткойн. Той също е един от създателите на тристранната форма на счетоводството. През 2009г се ражда биткойн мрежата с пускането на първият клиент на биткойн с отворен код и издаването на първите биткойни.

Leave Comment